בתחילתה של המלחמה הקרה בין ארה"ב לברית המועצות, נראה היה כי מלחמה גרעינית בין המעצמות זה רק ענין של זמן. עקב כך, חבורה של אחד-עשר מדענים, רובם הגדול פיזיקאים וחתני פרס נובל, חיברו מניפסט (תצהיר) הקורא למעצמות להימנע ממלחמה בכל מחיר. לרוע המזל, המניפסט רלוונטי גם היום, וכדאי לכם לקרוא אותו.
פרס הנובל בפיזיקה לשנת 2024 לא ניתן על הישגים בפיזיקה, אלא בתחום מדעי המחשב. איך זה יכול להיות? והאם זה סימן נוסף לכך שהפיזיקה בצרות? כל התשובות, במאמר הנוכחי.
מאז שנות ה-50 של המאה הקודמת, נראה כי לפיזיקה אין הרבה מה להגיד. כבר שבעה עשורים שאין לנו פיזיקה חדשה, ואנחנו "תקועים" עם תורת היחסות ותורת הקוונטים. אבל מסתבר כי הבעיה חוצה גבולות גם לתחומי מדע נוספים, והמחקר המדעי דורך במקום. איך אנחנו יודעים זאת? ולמה זה קורה? כל התשובות במאמר הנוכחי.
מהו עיקרון פרמה ומהן ההשלכות שלו על המסלול של קרני אור? מהו חוק סְנֵל ואיך הוא קשור לעיקרון הפעולה המינימלית? כל התשובות במאמר לפניכם.
את כל הפיזיקה ניתן לסכם באמצעות עיקרון אחד מקיף, עם משמעות פילוסופית מרתקת. העיקרון הנ"ל נקרא: עיקרון הפעולה המינימלית, ואם אתם רוצים להבין כמה שיותר פיזיקה "בבת-אחת", זה המאמר בשבילכם.
מספיק שראיתם כמה סרטי גיבורי-על מהשנים האחרונות כדי להכיר את המושג רב-יקום: הרעיון בדבר קיומם של יקומים מקבילים. אבל מאיפה הגיע רעיון שכזה? האם הוא כל כך מופרך כמו שהוא נשמע? הייתכן כי דרושה סוג של "אמונה דתית" כדי לאמץ את הרעיון, בדומה לאמונה בקיומם של גן עדן או גיהנום? כל התשובות, במאמר לפניכם.
האם המתמטיקה קיימת באמת, או אולי כל המתמטיקה היא רק יצירת הדמיון האנושי? אם היא לא קיימת, איך נסביר את האוניברסליות והיעילות שלה? ואם היא קיימת גם מחוץ למוחנו הקודח, אז כיצד ובאיזה אופן בדיוק?
הסיפור המלא על: "פרדוקס רַאסֶל", הפרדוקס הלוגי שזעזע את עולם המתמטיקה של תחילת המאה ה-20.
הסיפור המלא על "מתמטיקאי" כושל במיוחד שהוכיח כי 2=1×1, וגם על אחד מענקי המתמטיקה של המאה ה-20, שהקדיש כמעט 400 עמודים כדי להוכיח ש- 2=1+1.
מדוע אנו חיים ביקום תלת-ממדי עם שלושה ממדי מרחב? מה היה קורה אם היינו חיים ביקום דו-ממדי? או ארבעה-ממדי? ולמה הזמן נע רק על ציר אחד בלבד, מהעבר לעתיד? מה היה קורה אילו הזמן היה דו-ממדי? לפיזיקה יש תשובות לכל השאלות האלה.