מהו עיקרון פרמה ומהן ההשלכות שלו על המסלול של קרני אור? מהו חוק סְנֵל ואיך הוא קשור לעיקרון הפעולה המינימלית? כל התשובות במאמר לפניכם.
קטגוריה: פיזיקה
את כל הפיזיקה ניתן לסכם באמצעות עיקרון אחד מקיף, עם משמעות פילוסופית מרתקת. העיקרון הנ"ל נקרא: עיקרון הפעולה המינימלית, ואם אתם רוצים להבין כמה שיותר פיזיקה "בבת-אחת", זה המאמר בשבילכם.
מספיק שראיתם כמה סרטי גיבורי-על מהשנים האחרונות כדי להכיר את המושג רב-יקום: הרעיון בדבר קיומם של יקומים מקבילים. אבל מאיפה הגיע רעיון שכזה? האם הוא כל כך מופרך כמו שהוא נשמע? הייתכן כי דרושה סוג של "אמונה דתית" כדי לאמץ את הרעיון, בדומה לאמונה בקיומם של גן עדן או גיהנום? כל התשובות, במאמר לפניכם.
מדוע אנו חיים ביקום תלת-ממדי עם שלושה ממדי מרחב? מה היה קורה אם היינו חיים ביקום דו-ממדי? או ארבעה-ממדי? ולמה הזמן נע רק על ציר אחד בלבד, מהעבר לעתיד? מה היה קורה אילו הזמן היה דו-ממדי? לפיזיקה יש תשובות לכל השאלות האלה.
הסיפור המדהים של המתמטיקאית אֵמִּי נֵתֶר, שלא נתנה לקושי חברתי ואקדמי למנוע ממנה לגלות את המשפט היפה ביותר בפיזיקה, משפט שמזהה קשר עמוק בין חוקי שימור לסימטריות שבטבע.
אם במודל העולם השטוח חוק הכבידה לא קיים, אז מה מחליף אותו? האם יש לשטוחיסטים מודל מתמטי לחוקים שלהם? אם אין, האם אפשר לייצר עבורם מודל שכזה? המשיכו לקרוא כדי לדעת כיצד התגייסתי לעזרת השטוחיסטים, ומצאתי עבורם נוסחה שכזו.
האם ייתכן כי בלון הליום שעולה מעלה מוכיח שאין כוח כבידה? על פי ההיגיון של השטוחיסטים, נראה שכן. המשיכו לקרוא כדי להיווכח עד כמה אין להם מושג קלוש בפיזיקה, ועד כמה הם מביכים את עצמם בטענות המופרכות שלהם.
מהי בעיית שלושת הגופים ומדוע היא נחשבת בלתי פתירה? האם היא אכן כזו? האם בסופו של דבר הצלחנו לפתור אותה בדרך כלשהיא? ואיך כל זה קשור לתורת הכאוס? כל התשובות במאמר הנוכחי.
עֲטֶרֶת ירח ועֲטֶרֶת שמש אלו שתי תופעות אופטיות מדהימות ונדירות, המזכירות במידה רבה את תופעת הקשת בענן. אלא שבניגוד לקשת, הפיזיקה של עטרת ירח/שמש שונה לחלוטין. במאמר אסביר לכם כיצד ומדוע.
כולנו מכירים את הקשת היפה והצבעונית, ואף לוקחים אותה כדבר מובן מאליו, אלא שאנחנו לא ממש מבינים אותה כראוי. במאמר הנוכחי, אחשוף בפניכם את כל הסודות של פיזיקת הקשת.