המאמר לפניכם הוא סיכום של הרצאה שנתתי בחגיגה השנתית של: "יום הַהוֹבִּיט". במאמר אלמד אתכם על שיטה מתמטית מתוחכמת במיוחד לחשב את רדיוס כדור הארץ, ומה קורה כאשר מיישמים את השיטה הנ"ל כדי לחשב את הרדיוס של הארץ התיכונה, הפלנטה הדמיונית שיצר גּ'וֹן רוֹנַלְד טוֹלְקִין, המחבר של שר הטבעות.

קראו עוד

האם יש מספר שבאמצעותו נוכל לבטא באופן מדויק את הכמות של כל המספרים גם יחד? איזה תכונות יהיו למספר שכזה? והאם קיימת דרך להמשיך לספור גם אחרי אינסוף? מסתבר שכן, והמתמטיקאי הגרמני גאורג קנטור הראה לנו כיצד. נשמע מוזר? המשיכו לקרוא.

קראו עוד

במאמר הנוכחי אספר לכם על אחת התגליות החשובות ביותר במתמטיקה המודרנית. גֵּאוֹרְג קַנְטוֹר, המתמטיקאי הגרמני שגילה אותה, אכל הרבה קש בזכותה (או אולי באשמתה), כי מדובר בתגלית שנוגדת את כל האינטואיציה שלנו. במילים פשוטות: קנטור גילה כי האינסוף לא כל כך גדול כמו שחשבנו. איך בדיוק? התשובות בפנים.

קראו עוד

במאמר הנוכחי אציג בפניכם מספר שנכנס לספר השיאים של גינס בתור המספר הגדול ביותר שנעשה בו שימוש בהוכחה מתמטית. המספר הזה אינו "סתם" גדול; הוא יותר גדול ממה שאתם מסוגלים אפילו לדמיין כי צריך ללמוד פעולות חשבון חדשות רק כדי שנוכל לתאר אותו. בפוסט הנוכחי ננסה – ואולי גם נצליח – לתפוס את הגודל האסטרונומי של המספר המפלצתי הזה.

קראו עוד

האם ייתכן כי המתמטיקה יכולה להוכיח בו-זמנית גם אמת וגם שקר? האם ייתכן כי אין למתמטיקה יכולת להוכיח חלק מהטענות שלה עצמה? אם בעבר חשבנו שזה בלתי אפשרי, משפטי אי-השלמות של גדל הוכיחו אחרת. כיצד ומדוע? כל התשובות, בפוסט לפניכם.

קראו עוד

הניסיון לשרטט מפה מישורית של כדור הארץ נראה במבט ראשון כפעולה די פשוטה. מה הבעיה לקחת כמה טושים, ופשוט להתחיל לצייר על דף נייר את כל המדינות, היבשות, האוקיינוסים וכל השאר, בדיוק כפי שהם במציאות? ובכן, המצב לא כל כך פשוט. למעשה, המשימה חסרת סיכוי. אך מדוע? כל התשובות, בפוסט לפניכם.

קראו עוד